Smjerovi

U Elektrotehničkoj školi Zagreb možete upisati i školovati se za sljedeća zanimanja:

Elektrotehničar

Elektrotehničari su stručnjaci koji se bave tehničkim projektiranjem, proizvodnjom i kontrolom raznih elektrotehničkih proizvoda. Njihov rad obuhvaća pripremu razvojne, tehnološke i operativne dokumentacije u telekomunikacijskim poduzećima, elektroindustriji i elektroprivredi. Elektrotehničari izrađuju sheme, sastavljaju tehničke proračune i izrađuju crteže dijelova elektrotehničkih uređaja. Njihova zadaća uključuje određivanje materijala, alata i strojeva za izradu proizvoda, kao i konstruiranje, montiranje te testiranje složenih uređaja i njihovih dijelova. Također, oni održavaju elektroenergetske strojeve i opremu, planiraju i konstruiraju električne mreže te ispituju i održavaju električne generatore, transformatore i agregate. U slučaju kvarova, elektrotehničari obavljaju popravke neispravnih uređaja.

Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom

Tehničari za električne strojeve s primijenjenim računalstvom specijalizirani su za primjenu računalnih tehnika i programiranje električnih strojeva. Njihov rad obuhvaća projektiranje, konstruiranje, ispitivanje, obradu podataka te izradu dokumentacije za električne strojeve. Osim toga, tehničari nadziru materijale i proizvode, vode proizvodne radne skupine, te se bave operativnom i tehnološkom pripremom proizvodnje. Njihov rad uključuje izradu tehnološke dokumentacije, planiranje materijala i nabavu, konstruiranje dijelova strojeva te njihovu standardizaciju. Rade u suvremenim postrojenjima elektrotehnike i industrijskih računala te u industriji općenito. Tehničari posjeduju temeljna znanja iz elektrotehnike, automatike, upravljanja računalom i robotike.

Tehničar za električne strojeve s primjenjenim računalstvom

Tehničari za električne strojeve rade na primjeni računalnih tehnika, projektiranju, ispitivanju i dokumentaciji električnih strojeva. Rukovode proizvodnim timovima i bave se operativnom pripremom proizvodnje. Tehničari posjeduju temeljna znanja iz elektrotehnike, automatike, upravljanja računalom i robotike.

Tehničar za računalstvo

Tehničari za računalstvo stječu praktična znanja i vještine potrebne za obavljanje poslova u području računalstva, uključujući projektiranje, izradu i održavanje manje složenih relacijskih baza podataka i računalnih programa. Njihov rad uključuje programiranje, što ih osposobljava za razvoj softverskih rješenja te kreiranje aplikacija i alata koji olakšavaju poslovne procese. Tehničari također nadziru, dijagnosticiraju te evidentiraju i otklanjaju hardverske i softverske probleme. Oni educiraju korisnike, pomažu im u rješavanju tehničkih poteškoća, konfiguriraju i održavaju računala, lokalne računalne mreže te računalne i informacijske sustave.  Tehničari moraju biti sposobni brzo rješavati probleme, biti precizni i sustavni te imati razvijene komunikacijske vještine.

Skip to content