2021-10-07 14:13:41

Škola Budućnosti

Učenici naše škole i nastavnice mentorice osvojili su drugo mjesto na natjecanju u stvaranju Škole Budućnosti! Vrijednu nagradu osigurali su učenici 4. c razreda, L. N. Blacke, J. Jedvaj, L. Ćirković, K. Filipović, L. Dragović, uz mentoriranje profesorica Matee Mužek i Ane Šutalo Barić.

Naša Škola izabrana je od 250 prijavljenih za izvođenje pilot projekta Škole Budućnosti. Projekt su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip u suradnji s tvrtkom sponzorom A1.

Cilj i zadatak pred učenicima i nastavnicima bio je izraditi chatbotove koji će tematski sudjelovati u ostvarenju UN ciljeva održivog razvoja. Chatbot je jedan od primjera primjene umjetne inteligencije u komunikaciji. Riječ je o računalnim programima s kojima komunicirate putem gotovo svih chat aplikacija, a koji pružaju pomoć ili pristup informacijama koje su vam potrebne na brz i jednostavan način, uz potpuno konverzacijsko iskustvo. Naši chatbotovi su davali savjete kako smanjiti potrošnju energije u kućanstvu, povezuju učenike koji trebaju pomoć u učenju ili daju savjete kako reciklirati namirnice koje koristite.

Izazov su preuzele M. Mužek i A. Šutalo Barić. Okupile su 20 učenika drugih i trećih razreda te formirale 6 timova. U provedbu projekta uključile su se i nastavnice Andreja Bednjanec, Dunja Tomljenović i Tea Sivec.

Učenicima su organizirane radionice i predavanja kako bi ih se upoznalo s temama UN ciljeva održivog razvoja, a kako ova tehnologija još nije dostupna srednjim školama, imali smo sustavno pomoć programera iz tvrtke A1 i Infobipa koji su s nama rješavali programske izazove. Osigurali učenicima i dodatna predavanja vrhunskih stručnjaka koji se bave robotikom, kao što je predavanje Danice Kragić Jensfelt, profesorice računalnih znanosti Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu.

Naš pobjednički chatbot sudjeluje u ostvarenju četvrtog cilja (Kvalitetno obrazovanje), osigurava svima jednake mogućnosti za uspjeh. Spaja učenike koji trebaju pomoć u učenju, gradi nova prijateljstva i poznanstva, razvija nove vještine kod učenika i ne traži novac. Ideja je prepoznata kao odlična o čemu svjedoče i mediji koji su pisali o nama.

Veseli nas što su stručnjaci prepoznali trud, rad i kompetencije naših izvrsnih učenika te otvorili mogućnost nastavka suradnje na novim projektima i novim izazovima. A ako želite testirati naš rad i sve druge nagrađene i prijavljene, možete na poveznici: https://chatbot.stemi.education/showcase

Foto: Infobip

 

 

 

 

Mediji o nama:

https://www.24sata.hr/tech/skole-buducnosti-s-digitalnim-tehnologijama-pomazemo-da-nasi-gradovi-postanu-jos-bolji-787252

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/zavrsena-prva-skola-buducnosti-stemi-ja-i-infobipa-uskoro-ce-dobiti-nastavak-20211005


Elektrotehnička škola