2009-11-12 00:00:00

Comenius seminar «Multimedia and Inteactivity in E-learning»

Od 2009. godine djelatnici u obrazovnim ustanovama imaju priliku sudjelovati na međunarodnim seminarima koje u sklopu Comenius projekta financira Europska Unija. Potrebno je nakon raspisanog natječaja odabrati seminar, popuniti obrazac prijave, kontaktirati organizatora seminara i obrazložiti zašto je taj seminar važan za ustanovu i djelatnika.

(Sve potrebne informacije moguće je naći na: http://www.mobilnost.hr/). Nakon toga nadležna agencija zaprima prijave i neke se prijave odobre (naravno da sam jako sretan što je moja prijava  bila među odobrenim).

Tijekom studenog (2.11. – 7.11.) sam imao priliku sudjelovati na tečaju „Multimedia and Inteactivity in E-learning“ koji je bio organiziran u Wiener Neustadt-u / Bečkom Novom Mjestu u Austriji. Bio sam jedini sudionik iz Hrvatske,  a kolegice i kolege došli su iz Rumunjske, Grčke, Italije, Turske i Austrije. Putovao sam vlakom direktnom linijom Zagreb – Beč. Na tečaju sam svaki dan proveo barem pet sati, a tečaj je bio koncipiran tako da smo upoznali alate za kreiranje e-learning materijala i sa njima radili na pripremljenim zadacima. Tjedni raspored rada bio je:

Ponedjeljak – putovanje, upoznavanje sudionika tečaja

Utorak – Uvodne informacije o načinu rada i učenja tijekom tečaja

                E-learning: pedagoške, metodičke i tehnološke karakteristike (pregled)

                Osnove multimedije (teorijski uvod)

                Analiza vrsta slika (jpeg, png, gif i ostale vrste) i analiza vrsta animacija (gif, flash),

Srijeda – izrada jednostavnih animacija. Osnove interaktivnosti i dodavanje interaktivnih elemenata. Praktičan rad uz vodstvo tutora (alati Photo Story3, moodle moduli).

Četvrtak – video materijali i animacije napravljene tehnikom frame-a (I dio)

                Planiranje strategije, strukture i koncepta e-learning nastavne cjeline (u teoriji i primjeru)

                Praktičan rad uz vodstvo tutora (alat eXe).

Petak – animacije napravljene tehnikom frame-a (II dio). Strategija interakcije. Razvoj interaktivnog elementa (upotrebom flash-a i action scripta).

                Sastavljanje interaktivne nastavne cjeline (alati flash, Audicity, moodle moduli)

Subota – Praktičan rad. Subota poslijepodne / nedjelja – povratak kući.

Tečaj mogu preporučiti svima koji se žele baviti multimedijom i interaktivnošću u izradi e-learning nastavnih cjelina. Obogatio sam svoje znanje i kompetencije.

 

Voditelj tečaja gospodin Peter Mazohl je iskusan profesor koji ima dugogodišnje iskustvo u izradi e-learning materijala, ali isto tako nesebično je dijelio svoja znanja sa sudionicima tečaja. Također mogu konstatirati da smo Peter i ja mimo nastave dosta razgovarali, pa je moguća buduća suradnja.

 

Sa kolegicama i kolegama sam uspostavio korektan odnos, zajedno smo nakon nastave dva puta posjetili znamenitosti Beča (Hofburg, centar grada, Schönbrunn). Slobodno vrijemo provodili smo zajedno družeći se, razgovarajući i pomažući si međusobno. Redovito komuniciramo kolaboracijskim alatima.

 

Obišao sam sve znamenitosti Wiener Neustadt-a, među kojima je za nas Hrvate najznačajnija katedrala ispred koje su 30. travnja 1671. pogubljeni i sahranjeni grof, ban i vojskovođa Petar Zrinski i plemić, ratnik i pjesnik Fran Krsto Frankopan.

 

U manjim i siromašnijim državama teško je djelatnicima u školi doći do kvalitetne edukacije koju ustanova može financirati.

Zato se zahvaljujem što mi je program mobilnosti omogućio kvalitetan tečaj, upoznavanje načina rada u europskim državama, nova poznanstva i kontakte, popravljanje jezičnih  znanja i vještina, te upoznavanje Bečkog Novog Mjesta i Beča.

Zahvalio bih se i ravnatelju svoje ustanove, prof. Ivo Klariću, jer  je odobrio i podržao moju prijavu.

Napravio sam i nekoliko fotografija koje sam multimedijski obradio sa alatima koje smo koristili na seminaru.

Renato Matejaš, prof.

  

Wiener Neustadt / Bečko Novo Mjesto

 

Wien / Beč


 


Elektrotehnička škola