2020-12-22 09:59:51

E- bonton

Mnogo je izazova s kojima se djeca i mladi susreću u digitalnom okruženju, a roditeljima nije uvijek lako pružiti djeci odgovarajuće vodstvo i podršku. Kako bismo vas informirali, inspirirali i osnažili za razgovor s djecom o njihovim iskustvima na internetu i društvenim mrežama, pripremili smo Vam materijale raznih stručnjaka za ovo područje.

Danas se djeca od ranog djetinjstva susreću s brojnim ekranima – od televizora, preko mobitela, do računala i tableta... Problem je što su djeca u velikoj mjeri bez nadzora dok ih koriste te, prema navodima djece i mladih, u većini obitelji nema pravila vezanih uz korištenje društvenih mreža i interneta (prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i Hrabrog telefona iz 2013 godine).

Materijale možete proučiti u prilogu i ponoviti s djecom pravila (bonton) ponašanja učenika na internetu! 

Kroz radionice se obrađuju mnoge aktualne teme vezane za izazove s kojima se djeca suočavaju u digitalnom okruženju, tako da ih roditelji razumiju i da mogu u razgovoru s djetetom dati svoje viđenje i pomoći mu na temelju svog životnog iskustva. To je ono što razlikuje djecu i odrasle kad je riječ o modernim tehnologijama – djeca imaju znanja o tehnologiji (možda čak i više od odraslih), ali nemaju životno iskustvo koje imaju roditelji. (prema H. Hrpka, Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana).

Svakako je bitno zapamtiti da je on-line komunikacija isto kao i komunikacija u stvarnom svijetu te može nekoga povrijediti i snosi se odgovornost za neprimjerene oblike on-line ponašanja!


Elektrotehnička škola