2019-10-02 16:23:36

Dan suradničkog učenja u Elektrotehničkoj školi – radionica Excel i HTML5

Cilj radionice je popularizacija programiranja i kodiranja, poticanje suradničkog i uzajamnog učenja, prijenosa znanja i vještina, postizanje viših razina kompetencija u području računalstva.

Radionicu organiziraju profesori Andrea Bednjanec i Mario Božurić, a sudjeluju učenici drugog i četvrtog razreda usmjerenja Tehničar za računalstvo.

U prvom dijelu radionice, kod profesora Marija Božurića, učenici drugog razreda izrađuju mentalnu mapu u okviru nastavnog predmeta Algoritmi i programiranje,  napredno se služeći programom MS Excel i ostalim vještinama stečenima na nastavi predmeta Upotreba informacijske tehnologije u uredskom poslovanju protekle školske godine  i  programiranja u C jeziku iz predmeta Algoritmi i programiranje iz protekle  i ove školske godine.

U drugom dijelu radionice, kod profesorice Andree Bednjanec, poučavaju kolege iz četvrtog razreda pretvaranju dokumenta izrađenog pomoću programa Excel u web dokument, a od njih uče kako dodatno napredno urediti taj dokument kodiranjem u jeziku HTML5 u okviru nastavnog  predmeta Web dizajn.

Ovom se radionicom postiže korelacija između navedenih nastavnih predmeta, a učenici suradničkim  i uzajamnim učenjem stječu višu razinu tehničkih i socijalnih znanja i vještina.

Završna radionica biti će u srijedu 9. 10. u 17 i 30., a više informacija o European Vocational Skills Week 2019. je dostupno ovdje: 
https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/your-country_en  

Algoritamski način razmišljanja u planiranju računalne mreže

Cilj radionica je poticanje algoritamskog razmišljanja, primjena algoritamskog razmišljanja u nastavnim predmetima i područjima koji nisu izravno povezani s programiranjem.

Radionice organizira profesorica  Andrea Bednjanec, u okviru nastavnog predmeta Uvod u računalne mreže. Održat će se tri radionice, u kojima će učenici triju razrednih odjeljenja  drugih razreda usmjerenja Tehničar za računalstvo planirat će računalnu mrežu u uredu zadanom tlocrtom.

Vrijeme održavanja radionica na satima Uvoda u računalne mreže :

1.           15. 10.  u 8h i 45min

2.           15. 10. u 14h

3.           16. 10. u 8h

Planiranje računalne mreže zahtjevan je proces. Sastoji se od niza postupaka koje treba odgovorno razmotriti i detaljno razraditi. Tijekom cijelog tog procesa potrebno je provjeriti brojne uvjete i donijeti odgovarajuće odluke.

Korake koje je potrebno poduzeti prilikom planiranja računalne mreže prikazat će pomoću dijagrama toka, što će cijeli plan učiniti preglednim, a postupak planiranja učinkovitijim. Zajednička radionica, u kojoj će učenici učiti kako planirati računalnu mrežu pomoću dijagrama toka trajat će u svakoj obrazovnoj skupini  jedan školski sat, na satu nastavnog predmeta Uvod u računalne mreže. Učenici će svoje radove napraviti kod kuće i predati ih kao zadaću u virtualnu učionicu razreda.

 

Algoritamski način razmišljanja u planiranju web sjedišta

Cilj radionica je poticanje algoritamskog razmišljanja, primjena algoritamskog razmišljanja u nastavnim predmetima i područjima koji nisu izravno povezani s programiranjem.

Radionice organizira profesorica  Andrea Bednjanec, u okviru nastavnog predmeta Internetske tehnologije. Održat će se tri radionice, u kojima će učenici dvaju razrednih odjeljenja  četvrtih razreda usmjerenja Tehničar za računalstvo planirat će izradu web sjedišta na zadanu temu.

Vrijeme održavanja radionica na satima Internetskih tehnologija:

15. 10.  u 9h i 30min 16. 10. u 8h i 45min

Planiranje web sjedišta  zahtjevan je proces. Sastoji se od niza postupaka koje treba odgovorno razmotriti i detaljno razraditi. Tijekom cijelog tog procesa potrebno je provjeriti brojne uvjete i donijeti odgovarajuće odluke.

Korake koje je potrebno poduzeti prilikom planiranja web sjedišta  prikazat će pomoću dijagrama toka, što će cijeli plan učiniti preglednim, a postupak planiranja učinkovitijim. Zajednička radionica, u kojoj će učenici učiti kako planirati web sjedište pomoću dijagrama toka trajat će u svakoj obrazovnoj skupini  jedan školski sat, na satu nastavnog predmeta Internetske tehnologije. Učenici će svoje radove napraviti kod kuće i predati ih kao zadaću u virtualnu učionicu razreda.

 

Izrada računalne igre pomoću HTML-a i CSS-a

Cilj radionica je promoviranje kodiranja pomoću HTML-a i CSS-a u izradi računalnih igara.

Radionice organizira profesorica  Andrea Bednjanec, u okviru nastavnog predmeta Skriptni jezici i web programiranje. Održat će se dvije radionice u trajanju dva školska sata, u kojima će učenici dviju obrazovnih skupina   četvrtih razreda usmjerenja Tehničar za računalstvo izraditi računalnu igru pomoću HTML-a i CSS-a. Prva radionica će se održati 16. 10. 2019. u 10 i 30, a druga 17. 10. u 9 sati. 

 


Elektrotehnička škola