preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vrijeme

 
 
 

Prijepodne

1. 08:00 - 08:45
2. 08:50 - 09:35
3. 09:40 - 10:25
4. 10:40 - 11:25
5. 11.30 - 12:15
6. 12:20 - 13:05
7. 13:10 - 13:55

Poslijepodne

1. 14:00 - 14:45
2. 14:50 - 15:35
3. 15:50 - 16:35
4. 16:40 - 17:25
5. 17:30 - 18:15
6. 18:20 - 19:05
7. 19:10 - 19:55

Izdvojeno
Vijesti

Projekt IS DIGITAL Finska - Dnevnik rada

Elektrotehnička škola će tijekom 2019./2020. školske godine realizirati projekt mobilnosti u strukovnom obrazovanju pod nazivom „Pametna rješenja za Digitalnu Europu“ na temelju Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2019. godinu za program Erasmus+ - Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.


 Agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je projektni prijedlog Elektrotehničke škole koji se vodi pod brojem 2019-1-HR01-KA102-060621 te mu odobrila financijsku potporu u iznosu od: 72.471,00 EUR.

 

Pripreme i dogovori za polazak u Finsku.

 

Prvi dan 6.10.2019.

Krenuli smo iz zračne luke Franjo Tuđman u 8:10h prema Helsinkiu. Stigli smo u Vantaa, najveći aerodrom u Skandinaviji oko 12h, ali ne i naša prtljaga. Nakon prijave zagubljene prtljage, samostalno smo se uputili vlakom prema Huopalahty te presjeli za Leppavaara gdje smo pronašli hotel. Nakon kratkog odmora, krenuli smo u potragu za hranom i otkrili primamljujuće mirise Hesburgera u centru Sello. Sretni i zadovoljni novim iskustvom idemo u nove pobjede.

https://www.youtube.com/watch?v=FcVn31e0I04

 

Drugi dan 7.10.2019.

Nakon doručka našli smo se s našim voditeljicama Olgom Pugascheva i Sirje Hassinen s kojima smo obavili kupovinu karata za vlakove koje ćemo koristiti tijekom boravka u Finskoj. Vlakom smo se zaputili do Kirkkokatua u Omnia centar gdje smo naučili o Finskoj kulturi i jeziku. Saznali smo da sva djeca u Finskoj do 18. godine imaju besplatno obrazovanje, doručak u obliku zobene kaše (ako žele) i ručak u školi. Osim toga u Omnia centru učenici nemaju standardnu nastavu, nema predavanja, nego dobiju projekte na kojima rade, mogu tražiti pomoć ukoliko žele, međutim nisu obvezni dolaziti na nastavu. Ručali smo u Omniji s kolegama iz Njemačke. Turistički obilazak Helsinkija bio je zanimljiv i edukativan. Posjetili smo glavni trg, vidjeli katedralu, vijećnicu i druge građevine. Najstarija kuća u Helsinkiju nalazi se na istom trgu koja je pretvorena u muzej. Najviše nas je iznenadila ogromna knjižnica u kojoj se uz knjige mogu pronaći razni sadržaji poput 3D printera, audio i video studija pa čak i mašine za šivanje. Nakon završenog posjeta Helsinkiju, vlakom smo se vratili u hotel. Učenici na kraju dana pišu dnevnike rada i pripremamo slike za objavu.

https://youtu.be/9iFaH1oN1t4 

 

Treći dan 8.10.2019.

Nakon doručka zaputili smo se pješke u Omnia Leppaävaara Campus, gdje smo upoznali našeg mentora Stephanusa Vermeulena koji nas je vodio kroz program današnjeg dana. Zaključili smo da  nas je finski sustav obrazovanja očarao. Iznenadila su nas vrhunska računala sa Intel i5 6.generacijom procesora i 8GB RAM-a te kvalitetni monitori. Postoje zamjenjivi tvrdi diskovi koji se po potrebi stavljaju na računala s prednje strane pomoću jednostavnog ključa. Upoznali smo se sa 3D modeliranjem u programu Thingiverse te kasnije u programu SketchUp. Thingiverse se koristi za jednostavne modele, a SketchUp se primjenjuje u arhitekturi dok AutoCad koriste stručnjaci. Napisali smo vlastita imena u oba programa, te smo izrađivali 3D modele. Učenik Matej Galić u programu SketchUp je izveo nemoguću misiju time što je modelirao žuti Jugo45 i ušao unutar automobila, mentor je rekao da je nemoguće ući unutar 3D modela.  Zajedno s našim mentorom smo ručali u kantini. Nakon ručka mentor nam je objasnio na koji se način izvode laboratorijske vježbe, nakon završenog projekta sa 3D modelima, naučili smo kako otvoriti poduzeće u Finskoj i koji su porezni modeli. Nakon laboratorijskih vježbi uputili smo se u obilazak Omnia kampusa. Oduševili su nas brojni prostori unutar kojih se može pronaći razna moderna oprema za obrazovanje i praktični rad na kojem su učenici upoznaju sa stvarnim okolnostima na poslu. Svaka vrata su šifrirana, nema ključa, koriste se kartice ili pinovi. Želimo to i u Hrvatskoj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Četvrti dan 9.10.2019.

Nakon buđenja, zaputili smo se na rani doručak izvan hotela, te nas je iznenadila temperatura od „ugodnih“ 0°C. Nakon doručka zajedno sa našom voditeljicom Olgom stigli smo u Omnia centar u Espoo-u. Tamo nas je dočekala mentorica Veera Lahti-Olsen i upoznala nas sa blogger aplikacijom. U toj aplikaciji se izrađuju razni izvještaji, blogovi iz svakodnevnog i društvenog života. Zaputili smo se prema učionici matematike u kojoj nam je prezentirana primijenjena matematika slična onoj koju imamo u našem programu. Nakon matematike vratili smo se u učionicu C148 u kojoj smo nastavili dovršavati svoje blogove ali ovaj put u HTML jeziku, te smo blogove na kraju objavili . Pozdravili smo se s mentoricom te se zaputili prema našem hotelu gdje smo poslije večere uživali u zasluženom odmoru. Današnji dan je u potpunosti ispunio naša očekivanja;

https://youtu.be/_YCEUrLufho

 

Peti dan 10.10.2019.

Omnia centar je vrlo digitalno, napredno i zanimljivo mjesto. Svi profesori imaju RFID ključeve pomoću kojih se otvaraju vrata od bilo koje učionice. Tamo smo naučili o autorskim pravima i koje sve medije smijemo koristiti na našim web stranicama. Na naše postojeće blogove,  pomoću HTML-a smo dodali medijske sadržaje. Otkrili smo neke nove naredbe u programu CMD-u pomoću kojih možemo na poseban način upravljati računalom. Također smo otkrili kako neke matematičke probleme možemo riješiti pomoću računala, te smo pomoću programa crtali sustave nejednadžbi u kompleksnoj ravnini. Danas smo se pozdravili s našom mentoricom Veerom Lahti-Olsen te joj uručili mali znak pažnje u zahvalu. Nakon napornog dana programiranja, počastili smo se šetnjom i zasluženom kavom u Helsinkiju. Sretni i zadovoljni, veselo iščekujemo sutrašnji dan.

https://youtu.be/ORKSdeOyPR8

Šesti dan 11.10.2019.

Današnji rad u Omniji je bio praktičan. Spajali smo elektroničke komponente te smo proizvodili zvukove nota pomoću malih mikro zvučnika te sklopki s led diodama. Programirali smo laserske uređaje pomoću kojih smo kasnije izrađivali vlastite kovanice. Zasluženi odmor smo proveli u muzeju Heureka gdje smo naučili i vidjeli mnogo zanimljivih pr¹imjera iz matematike i fizike te naravno informatike. Najbolje učenje je igra pa smo se tako zabavili izvođenjem pokusa iz kemije i fizike. Postali smo profesionalci za finski javni prijevoz, sutra krećemo u obilazak otoka.

https://www.youtube.com/watch?v=6lP8RKaQ5uo

Sedmi dan 12.10.2019

Vikend je započeo prijepodnevnim odlaskom do Helsinkija vlakom, gdje smo prošetali do Kauppatori (Markets place). Pokazi koje imamo, vrijede za vlak, autobus, tramvaj i brod! Brodom smo otplovili do otoka Soumenlinna. Posjetili smo svih šest muzeja a najduže smo se zadržali u vojnom. Vrijeme je radilo za nas dok se jesensko sunce probijalo kroz oblake. Prekrasan otok s mnogo zelenila, pozdravljao nas je iz daljine dok smo se sretno vraćali u Helsinki. Popodnevni odmor proveli smo uz vruću čokoladu u restoranu Löyly uz obalu. Povratak do hotela potrajao je skoro dva sata jer smo se vozili autobusom u kojem je  bio vozač  koji je 1992g. bio s UNPROFOR-om u Vukovaru, čovjek je pričao hrvatski. Svijet je mali, Finac tri puta godišnje provodi odmor u Slunju.

https://youtu.be/5RflBq6DFss

https://www.youtube.com/watch?v=5RflBq6DFss

Osmi dan 13.10.2019

Jutros umjesto alarma probudilo nas je Sunce. Odlučili smo posjetiti najstariji zoološki vrt u Europi koji je smješten na jednom od otoka Helsinkija. Iz Espooa uputili smo se vlakom u Helsinki a nakon toga autobusom do Korkeasaarija. Iznenadila nas je prolazna kiša ali smo našli zaklon u caffe baru. Nakon kiše krenuli smo u obilazak zoološkog vrta. Vidjeli smo mnoge životinje, začudili su nas paunovi koji su šetali okolo a nismo ni znali koliko ima vrsta sobova. Iznenadila nas je jedna od rijetkih životinja u Europi zvana los. Nakon dužeg obilaska zaputili smo se u hotel gdje smo uživali u utakmici hrvatske reprezentacije. Dan smo završili radno kao i svaki put, pripremajući slike i video za izvještaj. Hei huomenna!

https://www.youtube.com/watch?v=RF9yHOsZQlw&t=4s

Deveti dan 14.10.2019

Danas smo se probudili znajući da smo u Finskoj već punih tjedan dana i po mrklom mraku otišli na doručak. Čekao nas je izazov, prvi put u MakerSpaceu, Omnia, koje se nalazi u Aalto sveučilištu. Programirali smo u programskom jeziku Unity-u, svatko svoj dizajn igrice. Izazov je bio velik ali niti malo problematičan jer smo ovaj dio najviše očekivali. Upoznali smo robota Nao koji se može programirati, a ujedno i pticu Alexa koja može odgovorit na sva pitanja s Wikipedije. Naučili smo upravljati robotom i komunicirati s njim. Dan je bio uzbudljiv, mnogo smo naučili ali je prebrzo prošao, pozdrav svima u očekivanju sutrašnjih novih zadataka!

Deseti dan 15.10.2019.

Hladno jutro i lagana poledica na kolniku podsjetili su nas da smo u Finskoj. Nakon tjedan dana, upoznali smo sva prijevozna sredstva i osjećamo se kao kod kuće. Nedostaje nam samo sunce. Uzimajući u obzir Finsko pravilo o dolasku ranije na sastanke, naravno da smo uranili i malo se odmorili u Omnii na „medvjediću“. Posao je bio nastavak prethodnog dana, programirali smo u programu Unity. Pisali smo kod za kretanje automobila uz još neke dodatke i dovršili svatko svoju igricu. Mentor Siim-Eigo Saar je podijelio neke linkove s nama kako bi mogli unaprijediti igru, pomogao nam je i ukazao na neke pogreške zbog kojih automobili nisu vozili po stazi. Nakon zanimljivog praktičnog dijela, otišli smo direktno u hotel na odmor.

 https://youtu.be/ifTEgYylZGM

     

Jedanaesti dan 16.10.2019.

Izuzetno zanimljiv početak dana, posjetom UNTIL-u (laboratorij koji pomoću najnovijih tehnologija traži rješenja za 17 svjetskih problema koji su dogovoreni u UN-u) koji se nalazi u području Aalto sveučilišta u Espou, jedan je od tri takva laboratorija u svijetu. Upoznali smo menadžera Razija Latifija koji nas je upoznao s njihovim načinom rada, kako zapošljavaju i koga uzimaju na praksu. Zatim smo upoznali Santosha Mehta i Petrija Meinoa koji su vlasnici tvrtke Mehta-Meino Idustries. Pokazali su nam najnovije 3D pisače koji su u potpunosti Finski proizvod. Nakon što su nas uputili u rad s pisačima, pokazali su nam svoje ispisane modele koji su vrlo elastični i mogu se savijati. Posjetili smo Aalto Startup centar u kojem nam je ljubazna koordinatorica Natalie Gaudet objasnila na koji način pomažu novonastalim kompanijama i kako od ideje napraviti proizvod. Danas smo naučili mnogo novih stvari pa možda uz neke nove ideje u dogledno vrijeme pokrenemo posao u Hrvatskoj.  Nakon zanimljive i opširne edukacije uputili smo se u Tehnički muzej u susjednom gradu gdje smo se osjećali kao u prošlom stoljeću. Kulturno uzdizanje i šetnja gradom završili su večerom s našom voditeljicom Olgom Pugachevom u restoranu Konstan Möljä.

Dvanaesti dan 17.10.2019.

Današnji oblačan, prohladan dan bez sunca proveli smo obrađujući web stranice. Postali smo profesionalci u izradi videa, uređivanju web stranice, postavljanju tablica, spremanju slika u png i jpg obliku, te postavljanju teksta i specijalnom oblikovanju. Proveli smo velik dio vremena izrađujući intro za video. Nakon završenog posla dočekala nas je naša Olga Pugacheva i povela u Haltiu. Haltiu bi mogli nazvati muzejski prostor Finske flore i faune kroz sva godišnja doba. Iznimni prikaz godišnjih doba i životinja na vrlo šaljiv način što stvarno od Finaca ne bi očekivali. Vrijeme leti a toliko toga nismo vidjeli i napravili pa ćemo još ova dva dana nastojati posjetiti neka mjesta do kojih nismo stigli. 

Trinaesti dan 17.10.2019.

Zadnji radni dan u Finskoj proveli smo ugodno i opušteno uz voditeljicu Olgu Pugachevu, glavnu koordinatoricu Sirje Hassinen i koordinatora za MakerSpace Siima-Eigoa Saara. Nakon sastanka, uručili smo poklone prisutnima. Uputili smo se na zajednički ručak u Glo, gdje smo uživali u delicijama i razgovoru o našim iskustvima u Finskoj, te njihovim poslovima, kuturi, jeziku i razmjenama diljem svijeta. Upoznali smo ih s ljepotama Lijepe Naše, te se nadamo da će ih jednog dana doživjeti kao što smo mi doživjeli ljepotu Finske. Pozdravili smo se s ekipom i produžili do šoping centra po namirnice za večeru. U očekivanju vikenda…….

https://youtu.be/E4NzBIlCywM

 

Četrnaesti dan 19.10.2019.

Subota je dan za odmor i zato smo točno u podne krenuli prema Helsinkiju u zadnju kupovinu prije povratka. Obišli smo tri velika šoping centra u središtu grada: Forum, Stockman i Kamppi. Nabavili smo neke digi stvari za profesionalce. Nakon par sati pregledavanja tehničke robe, teško je bilo odlučiti što ne kupiti... Oblačan dan s tragovima sunca ostavili smo iza sebe. Prošetali smo se još jednom do Kauppatori Marketa (tržnice na otvorenom uz more) i ponadali se da ćemo se možda bar još jednom vratiti na isto mjesto. Teško je pozdraviti se s gradom koji nudi toliko različitih mogućnosti iako se osjećamo kao veseli Finci, ipak jedva čekamo povratak.

         
 
 
 
 
 

Petnaesti dan 20.10.2019.

Dizanje u 7h i pokret u 8h je zadnji dan u digitalnom hotelu. Nakon izlaska iz hotela, jedna torba je izgubila kotačić pa je postala teža… Jednom ćemo vam ispričati priču. Lagana šetnja po Leppävaara (Alberga) od 15-tak minuta do autobusne stanice nas je razbudila na 8°C. Nakon vožnje od dvadesetak minuta promijenili smo prijevozno sredstvo i sjeli u vlak do aerodroma. Na aerodrom smo stigli oko 9:40h ali uzimajući u obzir da je to najveći skandinavski aerodrom koji ima 60 izlaza i svaki ima po jedno slovo abecede, trebalo nam je vremena da dođemo na odredište. Uzimajući u obzir ukupno čekanje od dva puta po 20 minuta, vrijeme nam je proletjelo. Let je trajao 170 minuta, vrlo miran i ugodan. Iznenadilo nas je 25° C u Zagrebu jer smo se vratili u zimskim jaknama. Nakon vrlo zanimljivog i poučnog programa u Finskoj, divno je vratiti se našem jesenskom suncu i našim obiteljima.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Biljana Kuhar   datum: 19. 10. 2019.

Elektrotehnička škola

Konavoska 2
10110 Zagreb
01/3666-114

skola@ss-elektrotehnicka-zg.skole.hr

OIB: 96726537623

IBAN: HR0723600001101225433

  


Oglasna ploča

Raspored sati

 Vrijedi od 4.12.2023.

Raspored sati

Filmovi o Školi


Radno vrijeme:

Stručni suradnici:

Pedagoginja

Psihologinja

Školska knjižnica:

Knjižnica


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Moj uspjeh u prvom polugodištu procijenio/la bih:Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2020.

Ukupno: 783214
Ovaj mjesec: 7913
Ovaj tjedan: 2349
Danas: 11

Vijesti

 preskoči na navigaciju